Bullet WoundDe afgelopen 15 jaar heb ik Wing Chun bokslessen verzorgd. Voornaamste principe in deze lessen was altijd: niet gevochten is altijd gewonnen. In alle andere gevallen, val je aan.

Jaren geleden stonden ik en mijn echtgenote in een supermarkt in het Winkelcentrum. De wekelijkse boodschappen werden in het wagentje geladen. Een man liep de winkel binnen.

Zijn pas was stevig, maar zijn indruk niet. Een aantal pakken werden op de vloer gegooid. Terwijl wij verder gingen met onze boodschappen, hield ik hem met een half oog in de gaten.

Hij liep naar de koelingen en trok daar een tl-buis uit de koeling. De medewerkers vlogen naar hem toe, maar nog voordat ze hem konden aanspreken sloeg de man de tl-buis kapot. Ze lieten hem met rust, voor nu.

Wij stonden aan de kassa. Ik wilde naar de man, niet om hem in de gaten te houden. Mocht ie echt vervelend worden, dan wilde ik de medewerkers van de supermarkt kunnen helpen. Mijn echtgenote was bang, ze liet me niet gaan. De politie stroomde binnen. Ik telde 7 agenten. Terwijl zij de man benaderden zette hij een stuk glas op zijn keel.

Geen van de agenten greep naar zijn wapen. Ze praatten met hem. Ik kon ze niet horen, ze liepen steeds verder de winkel in. De kassière probeerde rustig te blijven en iedereen normaal te helpen zoals ze dat altijd deed. Na een pijnlijke 10 minuten kwamen de agenten met een huilende verdachte. Zijn keel bloedde, maar het was niet opengehaald. Een klein wondje. De man was duidelijk in zak en as.

Een gevecht ontweken door een dialoog aan te gaan. Een gesprek met de verdachte en achterhalen wat hem bezielde om een stukgeslagen tl-buis op zijn keel te houden.

Een vergelijkbare situatie deed zich voor op 29 juli 2011.

Een man zwaait met een mes op Eindhoven Airport en roept dat ie een bom bij zicht heeft. De marechausse is direct ter plaatse. Ikzelf ben geen getuige van het voorval en heb mijn informatie van het internet en teletekts. Een vriend van me heeft vroeger bij de marechaussee gewerkt en heeft me vaak genoeg over de intensieve trainingen verteld.
Ik veronderstel dan ook dat de marechausse de veiligheid van iedereen boven deze persoon heeft gesteld met als gevolg meerdere schoten. Later blijkt dat de man in zijn been is geschoten.

Niet gevochten is altijd gewonnen. In dit geval kon het gevecht niet ontweken worden en is gekozen voor de aanval.
Een vechtsportprincipe die werkt.

Categories:

2 Responses

  1. Een schot in het been blijft een goede methode. Jij zal net als ik hebben geleerd dat wanneer er geen keuze is, de knieschijf of de benen de beste doelwitten zijn. In een situatie waar je een conflict niet kunt vermijden, kun je het beste ervoor zorgen dat je tegenstander niet meer kan lopen. Op die manier kun je zelf veilig wegkomen.
    May one walk in piece.

Geef een reactie